CONVERTEREN AUDIO

Ik beschrijf drie manieren om het geluid om te zetten. Twee met gratis programma’s en een met een commercieel programma. Als je geen zin hebt in nog meer programma’s dan kan je in FlaskMpeg in het audio tabblad ook kiezen voor direct stream copy. Flaskmpeg slaat dan video en audio op in apparte files maar je moet dan dus wel ook de video doen. Als je ook de video doet is dat de snelste manier. Je krijgt dan wel een AC3 file en kan die zelf omzetten naar hartelust. Deze methoden zetten alleen de audio om en zijn dus handig als Flask niet goed werkt of als je alleen de audio wilt van een audio DVD bijvoorbeeld. Bovendien heb je gelijk een WAV of zelfs mp3 file.

METHODE 1 MET VOB2AUDIO - maakt MP3 of WAV file

Eerst ga ik er hier van uit dat er mp3 wordt gemaakt. Hiervoor heb je Vob2audio nodig en de Graphedit filters. Installeer Vob2audio en unzip daarna de filters. Klik op register.bat om de filters te registreren. Doe je dit niet (goed) dan kun je straks geen taal kiezen. Start Vob2audio.

We hebben nu de streamlist nodig die Smartripper heeft gemaakt. Indien je niet hebt geript met smartripper moet je die zelf maken. Open Notepad. Maak een lijst met het volledige pad van alle VOB files zoals op het plaatje. Geef de file een naam en zorg dat de file de extensie .lst krijgt

Klik op Voblist en open het .lst bestand dat Smartripper heeft gemaakt of die je zelf hebt gemaakt. Selecteer onder audiostream de juiste audiostream (taal) die je wilt hebben. Klik op targetfile. Kies als bestandstype .mp3 en geef een naam op. Ga daarna in het menu naar audiosettings - mp3. Het volgende venster verschijnt.

Selecteer onder constant bitrate je gewenste mp3 setting. De Target sample rate is niet in te stellen en blijft 48KHz. Controleer of de slider van encoding quality op High staat (uiterst links!) klik op ok en dan Start in het hoofdvenster.

Dit kan best even duren. reken al gauw op een half uur voor een film. Als het pakket klaar is kan je het venster sluiten met het kruisje (nee je raakt niets kwijt!). Klik daarna op stop voordat je verder gaat. Als je alleen de muziek wilt kan je nu stoppen. Wil je deze audio in een film plaatsen dan moet je nog 1 ding doen omdat Virtualdub geen mp3 aankan. We gaan deze mp3 file nu vermommen als WAV file. Klik op audio-settings - wave header. het volgende scherm verschijnt

klik op wave en selecteer je net gemaakte mp3 file. Hij wordt gelijk aangepast en opgeslagen als .wav bestand (maar het is nog mp3!).

(Optioneel kan je de audio ook opslaan als WAV om later in een wav editor bijvoorbeeld de audio te normalizen. Sla dan op als wav file en kies Wav settings.)

METHODE 2 MET AC3DEC EN AVGUI - maakt WAV file

Stop ac3dec en avgui in dezelfde directory. De eerste is het echte programma en de tweede een mooie windows interface eroverheen

-Start avgui

-Ga naar het audio tabblad

-Kies ‘gimme food’ (1) en selecteer de eerste vob en geef een output file (2) (als je hem niet .wav noemt gaat hij hem direct afspelen naar je speakers!)

-Kies span over multiple vob files (3) zodat hij ze allemaal doet. Doe dit niet om alleen de geselecteerde te decoderen.

-(4)Go!

-Een venster komt naar voren: Kies pcm / 48Hz 16 bit stereo (is standaard. niets veranderen dus!). Je kan eventueel ook 44Hz selecteren maar dat maakt niet zo heel veel uit. Sommige geluidskaarten kunnen echter niet goed overweg met 48Hz dus is 44Hz een optie als het met 48Hz niet lukt.....

-Wachten tot hij klaar is........

Dit geeft 1 WAV file met alle audio van de gekozen vobs. Deze file is gewoon te spelen en editten indien nodig. Ik geef er zelf de voorkeur aan om de audio wat te versterken met een goede audio editor als cooledit.

Tip. als je de film in tweeën splitst (twee cd versie) zet dan bijvoorbeeld de eerste 4 vob files (1 t/m 4) in een map en de laatste 4 vob files (5 t/m 8)in een andere map. Noem deze vobjes dan ook weer Vts_01_1 t/m 4 en door dan hier de eerste weer te pakken pakt hij ze weer allemaal! Je hoeft alleen het laatste getal van de bestandsnaam te veranderen.

METHODE 3 MET TOTAL RECORDER

Lukt het zo niet op bovenstaande manieren of is de audio niet even lang als de video, Dan is er een alternatief: Total Recorder. Total Recorder is echter geen shareware pakket en dus niet gratis. Wel is er een demo verkrijgbaar op de site. Deze demo kan echter maar 40 seconden opnemen.

Start Total Recorder 2.2

-Klik op de record knop (wees gerust hij begint nog niet..)

-Speel nu de vob files met een dvd player als Powerdvd. Total Recorder begint nu met opnemen en stopt als de dvd speler klaar is: Sla het bestand op. Maak niet de vergissing om de DVD af te spelen in plaats van de vob bestanden op de harddisk. De dvd kan allemaal extra voorfilmpjes e.d. bevatten die je niet in de vobjes op de harddisk hebt staan!

Een hele mooie optie is dat Total Recorder versneld kan opnemen!

Ga naar opties -Recording Source and parameters - en selecteer max. speed. Als je nu de vob files afspeelt gaat het vele malen sneller! Vraag me niet hoe Total Recorder het voor elkaar krijgt maar de film flitst voorbij en is heel snel klaar. Nog even opslaan en dat is alles!