CONVERTEREN VIDEO

update: flask 0.6 is uit. Deze guide is nog op basis van .594. Als je nog nieuw bent met rippen pak dan .594 die is oud en vertrouwd. 0.6 biedt nog niet gelijk voordelen en heeft een paar kuren! Weet je al het een en ander van rippen af experimenteer er dan op los met 0.6 en vergeet niet dat je een plugin nodig hebt om IFO files te openen in 0.6

We moeten de video uit de vob files converteren. Dit doe ik wederom met FlaskMpeg. Ik weet niet waarom maar als je in FlaskMpeg de audio niet meeneemt loopt het een stuk stabieler.

Het is het makkelijkst wanneer je het IFO bestand hebt geript. Het IFO bestand laat je kiezen welke video stream je wilt converteren en regelt dan zelf welke VOB's hij daarvoor gebruikt. Op deze manier kan je ook films met multiangle rippen omdat 1 stream meestal maar 1 angle gebruikt. Rip je de Matrix bijvoorbeeld met IFO bestand dan krijg je keurig de hele film. Rip je hem zonder IFO dan krijg je veel scenes dubbel omdat in de Matrix bij een hoop scenes multi-angle wordt gebruikt. (Je krijgt dan tijdens het spelen van de film de mogelijkheid om tijdens een scène te bekijken hoe die is gemaakt)

Een andere film (End of Days) begon met de eindscène in de eerste VOB en zat het begin van de film ergens halverwege de laatste vob! Door de IFO te gebruiken maakte dat echter niet uit omdat de IFO bepaald in welke volgorde (gedeeltes van) VOBS worden afgespeeld

Toch kan het rippen zonder IFO handig zijn wanneer je alleen maar een gedeelte wilt rippen. Flaskmpeg pakt alle vobs in een map als ze opeenvolgend zijn en als de VOB die je kiest begint met vts_0x_0 of vts_0x_1, dus als je er maar een of een paar wil doen moet je die apart zetten in een andere folder. Als je niet met de eerste VOB file begint maar met 5 ofzo omdat je de film in twee keer doet bijvoorbeeld dan kan je de truc gebruiken dat je de bestanden 5 t/m 7 gewoon 1 t/m 3 noemt zodat hij ze toch allemaal pakt als je de eerste aanklikt........

OPENEN MET IFO

-Open flaskmpeg
- Kies file - open DVD en selecteer de Ifo file. je kan nu de taal en stream makkelijk selecteren. Dit voorbeeld laat 1 video stream zien (de film) en 3 audio talen. De ondertitels negeer ik altijd omdat Flask die in het beeld plaatst. Ik doe ze liever apart zodat ik de film altijd nog met en zonder ondertiteling kan afspelen en ook nog talen kan kiezen. Een goede DivX;-) player plaatst de ondertitels zowiezo naar voorkeur onder het beeld en dat vind ik mooier dan er doorheen.

Als je hem met Ifo heb geopend kan je nu gelijk doorspringen

OPENEN ZONDER IFO

- Kies file - open file - en pak de eerste vob file. hij selecteert ze allemaal!

Hij vind meestal meerdere audio streams (talen!). Meestal is de eerste (0x80) de hoofdtaal van de film (Engels of Nederlands, afhankelijk van de regio). Als je niet zeker weet of je de goede taal hebt kan je het best alleen een klein stukje van de film proberen en even luisteren. Later meer daarover.

Nu gaan we naar options - global options - video tabblad.

Het formaat hoef je niet zelf in te vullen. Als je dit wel doet hou er dan rekening mee dat het horizontaal en verticaal deelbaar moet zijn door 16! De iDCT opties bepalen hoe mooi de film wordt en hoe lang het converteren duurt. Ik heb een test gedaan (zie Flaskmpeg versie test in menu) en zag geen enkel verschil tussen de drie methoden behalve dat de ene veel langer duurt dan de ander! Laat dus maar op MMX dat is het snelste. Heel belangrijk is hier de timebase oftewel de framerate. Voor regio 2 dvds is dit simpel. Die zijn allemaal PAL 25fps en moeten dus op 25 staan. Flask detecteert dit eigenlijk altijd goed. De deinterlace optie heb je niet nodig tenzij je een film hebt die van de videorecorder afkomt maar dat zal niet snel gebeuren!

Regio 1 dvds zijn een ander verhaal. Die zijn NTSC en meestal 29,97fps op de dvd. Kies dan toch 23,976 hier. Als je hem op 29,97 laat staan zal hij vaak schokken.........Maak in elk geval een testfilm en let op hoe vloeiend alles loopt en of je interlaced effecten hebt (meestal goed zichtbaar bij een scèneovergang (strepen..)) kies dan deinterlace. Laat 'blend'aangevinkt en 20 als treshold is ook voldoende. Check altijd even of het resultaat goed is met een testfilmpje!

Nu gaan we naar het tweede tabblad - audio

Kies hier don't decode omdat we de audio apart doen.

Nu naar het post processing tabblad. verander niets maar kies SHOW OUTPUT PAD om de film bij te snijden en te resizen: What you see is what you get!

Met output size resize je de film, met crop kan je links, rechts, boven en onder een stukje knippen.

Vooral links en rechts kan er vaak wel wat af. Dat doen ze immers ook als ze de film uitzenden op tv of als (niet breedbeeld) VHS videoband. Van de 720x576 film hou ik in dit voorbeeld 576x256 over: hoe kleiner het beeld hoe mooier! De bitrate bepaald straks hoeveel data hij per seconde opneemt. Een klein beeld in bijvoorbeeld 1300 bits is mooier dan een groter beeld in diezelfde 1300 bits! Je kan een beetje spelen met de afmetingen zodat alles mooi past. Bijsnijden scheelt aanzienlijk! Zorg er in elk geval voor dat de zwarte randen weg zijn. DivX houdt niet van rechte lijnen, die zijn slecht te comprimeren en kosten onnodig veel data. crop dus minimaal een paar pixels de film in. HINT: snij nooit veel verticaal bij: de film wordt dan nog breder en dunner weergegeven! Snij liever van de zijkanten af. Als je hem dan afspeelt heb je een groter beeld.

Als je gaat resizen zal je zien dat het wat langer duurt om alles om te zetten, maar dat is logisch. Dit is een van de mooiste functies van Flaskmpeg. Je kan ook alles omzetten met programma’s als mpeg2avi maar die draaien onder dos en daar is het dus een stuk lastiger om alles bij te werken.

Ga naar het tabblad files. Niet zo boeiend maar hier voer je dus de bestandsnaam in van het eindproduct. Als je onder audio voor direct stream copy had gekozen dan had je hier in kunnen vullen waar hij de audio weg moest schrijven.

Ga terug naar flask en kies options - output format options: klik nu op select codec bij Video

-Kies de divx low motion codec:

en klik op configureren:

Hier kan je verschillende waarden opgeven voor Keyframe. Standaard staat hij op 10. Dit zal blokkerige effecten geven bij explosies en andere snelle effecten. Als je de keyrframe op 1 seconde zet zal de beeldkwaliteit behoorlijk toenemen terwijl het hele bestand hooguit een paar procent groter wordt. Keyframes zijn tevens belangrijk om te spoelen in de film. Je kan alleen spoelen van en naar keyframes dus als je om de 10 seconden een keyframe zet dan wordt het lastig zoeken (duurt ook langer).

Nu moeten we de bitrate invoeren, om die te berekenen starten we de bitrate calculator en berekenen we de juiste bitrate gegeven de lengte van de dvd en hoe lang je film mag worden (650 mb voor 1 cd, 700 mb voor een 80 minuten cd, 1400mb voor twee 70 minuten cd’s etc.).

Als indicatie: Ik kies zelf waarden rond de 1300 als ik hem op twee cd’s zet, en rond de 700 als hij op 1 cd gaat. Dit wisselt sterk met de lengte van de film uiteraard!!! In dit voorbeeld kies ik voor een twee cd versie voor de film van 149 minuten. Audio staat op 384Kbit en dan mag ik tot 898 gaan. Ook nu moet je audio opgeven. Je doet hem er immers straks bij neem ik aan. De calculator geeft altijd een benadering omdat geen twee films hetzelfde zijn.

Vul de gevonden waarde in Flaskmpeg en je bent klaar voor de conversie. Ik kan je sterk aanbevelen om eerst een proef te maken van een minuutje ofzo. Dit om teleurstellingen te voorkomen. Dit kan onder: global options - general. Spoel dan voor de zekerheid met de ingebouwde player naar een stukje in de film omdat het begin soms nog geen bewegende beelden bevat maar alleen de aankondiging.

Even het vinkje weghalen bij compile whole file. daarna het aantal seconden of het aantal frames invullen dat je wilt proberen. Welke maakt niet uit. Als je de ene invult verandert de ander mee! Als je een korte test maakt vergeet dan niet dat Flask geen twee filmpjes kan maken zonder dat je hem opnieuw opstart! Dit is geen bug in Flask maar van de Avi output. Zonde als je na de test 14 uur met de film bezig bent en hij werkt niet. Deze bug is helaas nog steeds niet gefixed. Als je hierna de hele film wilt moet je uiteraard Flask herstarten dus en ook weer compile whole file aanvinken.

-Klik op Ok en ga naar Run - start conversion Nu kan je gaan slapen :-) Je kan de prioriteit van dit proces opvoeren. andere applicaties draaien dan langzamer, maar dit gaat wat sneller. Ook kan je display output uitzetten voor wat snelheidswinst!

Dat is het! De film die je krijgt moet het doen.