RIPPEN VAN VOB FILES NAAR DE HARDDISK

Eerst moet de Dvd naar de harddisk worden gekopieerd omdat de bestanden zijn beveiligd (encryptie). Hiervoor zijn meerdere programma’s als Dcss en Dodsrip maar ik heb de beste resultaten met het nieuwere Smartripper. Daarnaast gebruik ik ook nog af en toe vobdec quintuplets of CladDVD. De oude tools als Dcss maken gebruik van een gekraakte code om de dvds te benaderen. De meeste nieuwe dvds zijn hier al tegen beveiligd. Smartripper, Vobdec Quintuplets en CladDVD doen net alsof ze de Dvd afspelen en krijgen op die manier toegang tot de bestanden. Als je een multiangle dvd hebt kan je het beste Smartripper of claddvd gebruiken. Met de multiple angle optie wis je dan de overbodige stream want anders krijg je alle scenes dubbel achter elkaar.....

Zoals hiervoor gezegd proberen de tools toegang te krijgen tot de DVD door net te doen alsof ze hem afspelen. Onder Windows Millenium en Windows 2000 lukt dit niet altijd, alleen smartripper kan dat. Bij de andere tools gebeurt dan of helemaal niets of je zit op het einde met een aantal files van maar een paar Kb. In dat geval moet je de film eerst afspelen met een DVD software player zoals WINDVD of PowerDVD en vervolgens midden in de film de film op pauze zetten. Als je dan ript lukt het wel. In Quintuplets hoef je dan ook niet meer op dodsrip auth te klikken omdat je dat dan al gedaan hebt met de player. Smartripper geeft bij sommigen helaas problemen onder w9x, pak in dat geval Clad. Voor w2k is Smartripper de aangewezen ripper omdat het de enige is die zelf autoriseert.

WAT TE RIPPEN?

Om te weten welke bestanden je moet hebben is een beetje puzzelen vaak noodzakelijk. Meestal staan er ook trailers e.d. op de DVD. Soms staan die in apparte vobs en soms zitten die in de vob files van de hoofdfilm. Meestal zit de film in de files vts_01_1.vob en verder (2,3,4,5,6). De eerste file vts_01_0.vob bevat dan meestal de trailer. Dat kan je in het plaatje ook zien aan de bestandsgrootte - hij is veel kleiner dan de rest dus laat ik hem lekker staan. De film bestaat dan meestal uit diverse 1 Gb files behalve de laatste (zou wel heel toevallig zijn als de film net klaar is op 1Gb..) Het bijbehorende IFO bestand bevat informatie over de talen, ondertitels en dergelijke. Dit bestand is niet noodzakelijk maar als je hem hebt kan je wel makkelijker kiezen welke taal je later gaat converteren. Deze is trouwens niet gecodeerd vandaar dat je er geen sleutel voor hoeft te zoeken.

Het blijkt dat in elke vob gewoon weer meerdere vobjes zitten. Kies voorlopig gewoon alle bestanden. In Smartripper kan je eventueel gelijk al aangeven welke stream je wilt. Voor de andere tools kan je later met vobtool de ‘vobjes’ uit een vob halen als dat nodig is. Zo rip je alle trailers of andere onzin eruit. Dit is bijvoorbeeld nodig als je The Matrix ript. Het is toch alleen maar zonde om die mee om te zetten naar divx. Op deze manier heb je meer ruimte over voor de hoofdfilm.

METHODE 1: SMARTRIPPER

Open Smartripper. Smartripper autoriseert en scant zelf de dvd, ook onder windows 2000. Dit gaat gelukkig volautomatisch! Je krijgt dit venster waarin je het verloop daarvan kan volgen. Het verdwijnt vanzelf weer.

Het Volgende venster verschijnt:

Je kan kiezen voor Backup (hele dvd), files (alleen wat je selecteert) of movie (vob files + ifo). In de meeste gevallen zal movie volstaan. Geef een pad op en start! De optie start verschijnt alleen als je een pad opgeeft en als er genoeg vrije schijfruimte is. Dit kan je ook netjes zien rechts onderin. Als hij klaar is kan je Smartripper sluiten. Tenzij je een exotische DVD hebt hoef je niets in te stellen. Desgewenst beschikt Smartripper over een hele serie opties onder settings. Je kan bijvoorbeeld alleen een bepaalde stream pakken, macrovisie verwijderen etc.

METHODE 2: CLADDVD

Ook CladDVD is een hele krachtige doch simpele tool. In de opties kan je aangeven waar de files moeten komen en welke techniek hij moet gebruiken om de encryptie te breken. Werkt DCSS niet dan pakt ook deze wederom VobDec dus maakt het niet uit waar je dit op zet. Zoals eerder gezegd kan je in de extra settings ook aangeven dat hij multiple angles moet skippen omdat je anders scenes dubbel krijgt. (Multi-Angle scenes worden gewoon achter elkaar opgeslagen dus als je dit niet selecteerd krijg je dezelfde scenes achter elkaar!) Daarnaast kan hij ook nog de regio informatie verwijderen en zelfs de macrovisie beveiliging er uit halen. (Macrovisie is een signaal dat er voor zorgt dat videorecorders geen DVD kunnen opnemen doordat videorecorders bij aanwezigheid van Macrovisie het signaal verstoren waardoor je een waardeloze kopie krijgt)

In tegenstelling tot Quintuplets hoef je hier niet op een knop te drukken om de DVD te authorizeren, dat gebeurt automatisch als hij begint met rippen. De rest van de interface spreekt eigenlijk voor zich door middel van maar drie eenvoudige knoppen:

DECRYPT FILES: Ript de door jou geselecteerde files
DECRYPT MOVIE: Detecteerd welke serie vobs de film bevatten en ript alleen die serie + Ifo
RIP FULL DVD: Deze optie ript alles zodat je een complete kopie op je harddisk krijgt van de volledige schijf. Dit kan alleen naar een map VIDEO_TS. Het voordeel hiervan is echter wel dat je in een DVD player je harddisk kan opgeven als DVD station en dat hij dan de DVD speelt met alle menus e.d. erop en eraan. Leuk om je gehuurde DVD wat langer te houden maar overdreven als je gaat omzetten naar DivX;-)

METHODE 3: VOBDEQ QUINTUPLETS

- Stop een dvd in je dvd speler

- Start vobdec quintuplets

- Kies de Video_ts map op de dvd schijf als dat niet al automatisch is gebeurd. Hier staan de VOB files
- Klik dodsrip auth.(2) om toegang te krijgen tot de dvd
- Selecteer alle .vob bestanden en klik find keys (3): hij zoekt nu de encryptie sleutels van alle vobs. (kunnen per file anders zijn!)

Soms kan hij de sleutels niet vinden. Wanhoop dan niet! Waarschijnlijk IS de film niet beveiligd en HEEFT dus ook geen sleutel. Je kan gewoon de bestanden naar je harddisk kopieren!

-Kies de vobs + bijbehorende Ifo en klik decrypt (4). Zorg dat je genoeg ruimte hebt op de harddisk: ze zijn groot! Nu is het alleen nog een kwestie van wachten. Het invullen van een pad waar je de files wil hebben hier heeft wel eens rare gevolgen (bug?) dus doe dat maar niet (zie ook de FAQ). Als je het standaard pad wijzigt wil hij nog wel eens op je DVD gaan opslaan en dat werkt uiteraard niet.....Als hij eenmaal je DVD drive als target heeft dan kom je daar ook bijna niet meer vanaf. Wis dan de registry key en laat hem maar rippen naar de map waar hij zelf mee komt....

WERKEN MET VOBTOOL (indien nodig)

-          Rip alles naar de harddisk.

-          Start vobtool

-Browse (1) naar het .vob bestand wat je wilt inspecteren en klik op analyze (2) (hier grijs omdat ik het al gedaan heb)
-Je krijgt nu bij (3) een lijstje met alle vob-files die er in deze VOB zitten (in dit voorbeeld maar 1 helaas..) Kies nu alle VOB segmenten die je wilt hebben (3) en klik op extract (4).
-Voila, je hebt allemaal kleine vobjes. Deze kan je keurig afspelen in een DVD player en kijken wat je kan wissen.